Zdravím po návratu!
Gratuluju ke sňatku a podávám raport z dovolené. Pokoušela jsem se napsat Vám už z Le Duc v Praslinu, abych Vám poděkovala, ale nějak to neodešlo, myslím. Dovolená byla úžasná, výběr hotelů skvělý - každý jiný, asi nejblíž mi byl právě Le Duc, ovšem nádherně položená byla hlavní budovat Patatranu a krásný výhled na moře a na Mahé zase skvělé jídlo a samozřejmě i vysoce luxusní ubytování, i když trošku vše jako ze sci-fi, prostě hotel z dalšího století :-). Agentura Kreola se starala velmi dobře, vyřešila problém s rozbitým kufrem (manipulace na trajektu) zakoupením nového a ještě doplacením peněz a také skvěle zařídila auto na Mahé z La Digue. Pavouci mi nevadily, kupodivu, ač jsem jich viděla bezpočet, nicméně sympatičtější zvířátka (želvy, karety, rybičky, kaloni) a též úžasná flora a přírodní scenérie zejména na plážích všechno vynahradily.
Byl jen malý problémek s vízem, při odletu nás úřednice upozornila, že jsme v zemi byli o tři dny déle :-).
A pak větší problém, a to s klimatizací v hotelu Ephelia. Nefungovala tak, jak jsme zvyklí, prostě žádné kliknutí na požadovanou teplotu,jako i v předešlém, nesrovnatelně obyčejnějším Patatranu. V noci jsme zvyklí na 22, max. 24 a ono to níž, než 27 obvykle nešlo (když bylo chladněji a pršelo přes den, tak někdy ráno bylo i 24). :-(. Výsledek byl ten, že k nám každý večer chodili hoteloví zřízenci zkoumat a pozorovat naši klimatizaci, ovšem měli jsme dojem, že to byl takový "folklor". Když jsme zavolali do recepce, pokaždé odpověděli stejně, předpisově.. :-) Sice jsme se dozvěděli od údržbářů, že nejsme se stížnostmi sami, šlo totiž o jiný typ klimatizace, než obvykle bývá, zřejmě experiment v novém hotelu, asi ekologičtější řešení, nevím....Jasně, hotel byl v provozu sotva dva týdny, když jsme tam přijeli, tak lze očekávat, že leccos bude drhnout. Ovšem musela jsem nasadit na noc prášky a zvláště jedna noc, kdy právě v důsledku opravy centrálního systému klimatizace vypnuli na 5 hodin elektřinu, byla k nepřečkání a hlavně nic nevyřešila. Pravda, odpustili nám hotelovou útratu za večerní nápoje, nicméně soudím že proto, že nebyla nijak vysoká, dávali jsme si jen po sklence vína k večeři, někdy i vodu a jednou láhev.
Až se zkonsoliduju (bohužel jsem si přivezla zánět zvukovodu,ale to šnorchlování stálo za to :-)), tak napíšu článek o dovolené dowww.zena-in.cz. :-) A také mohu sloužit radami ostatním budoucím turistům pro pobyt, protože jsme skutečně prolezli ostrovy křížem krážem, na Praslinu pomocí Busu, na La Digue kol a na Mahé auta a prozkoumali úplně všechno.
Jak jste říkala, v Ephelii se skutečně pohybovali lidé maličko více na úrovni, také večer se občas objevily malé večerní a vysoké podpatky, ale normální byly i zcela obyčejná trička a kalhoty u žen, dokonce tam chodil jeden český turista ve žlutých trenýrkách k večeři a nikdo ho nevykázal :-). Ostudu jsme tam nedělali, nakonec člověk se rád nastrojí, v Praze na to není čas a příležtost :-), ale fakt to není nutné. Přiléhavé a "nahaté" šaty a topy taky není problém, jak jste říkala, naopak, ono je tam strašné vedro i večer a to, i když prší.
Než bude článek, tak trochu víc infa pro Vaše zájemce:
Pokud chce někdo třeba jen týden pobýt na jednom ostrově, rozhodně doporučte La Digue, je absolutně nejkrásnější a týden tam byl vlastně krátký, přestože je tak malý. Má úžasnou atmosféru osady kolem přístaviště, na rozdíl od ostatních ostrovů je tam jakoby klasická promenáda, na kterou jsou turisté zvyklí ze středomořských dovolených. Pláže vyrážejí dech (dokonale fotogenický tvar skal a kamenů najdete pouze tam), pralesa a džungle si tam neoficiálně užijete taky, když chcete, a pohybovat se na kole je super. Navíc lze udělat i výlet na ptačí a želví ostrov lodí stejně jako z Praslinu a je tam blízko na ostrov Coco, kde je zdaleka nejlepší šnorchlování. Pro trošku náročnější doporučuju jistě hotel Patatran (akorát nabídka jídla trošku omezená, hlavně snídaně), ale pokoj superior zřejmě, ten náš byl opravdu malinký a výhled z terasy sice úchvatný, ale bez soukromí (terasa blízko cesty a neoplocená). Dokonalé musí být bydlet přímo v hlavní budově.
Na Praslinu v Art Café, která je součástí Le Duc, jsme si užili nezapomenutelný valentinský večer, je to restaurace s úžasnou atmosférou, tu má ostatně celý hotel včetně pokojů. Hodně jsme ocenili, že jsem měli pokoj nahoře, stejně jako v Euphelii, je to mnohem lepší, než mít terasu v podstatě na hotelové zahradě.
A teď speciální info pro ty zájemce o Ephelii, která je hodně luxusní na to, že je finančně dostupná (nemají náhodou záváděcí ceny, než všechno "doladí"???). V hotelu se cítíte jako v dalším století, nemá nic společného s kreolskou atmosférou. Zřejmě úmyslně - jde vlastně o ideu lázní, navození absolutního relaxu a klidu (s tím někdy ostře kontrastuje velké množství miminek a batolat, někdy máte pocit, že večeříte v jeslích :-)), i noční bar je takový jako intelektuální (živá hudba = pomalý džez), rozhodně se tam nikdo "nebaví" :-). Je to, jako byste se ocitli asi ve filmu 3D (pozor, neviděla jsem to ještě) z budoucnosti - nejen architekturou, ale i personál připomíná buď roboty nebo "dokonalé" lidi z budoucnosti - tak nějak se všichni zpomaleně vznáší, usmívají a jednají prostě předpisově, není v nich kreolský temperament, protože to jsou Indové, jak jsme zjistili, téměř všichni. Vše je ale takové trošku jako sterilní, odosobněné, možnábudhistické (ale Thajsko mi to nepřipomíná), takže pro určitý typ bodrých Čechů, nevím nevím :-))). A jelikož pořád hodně české populace kouří, tak něco o tom: pro závislé kuřáky, kteří kouří non-stop, velký problém na Seychelách obecně. Leckde sice dovolí kouřit pod širým nebem (ale ne, když se tam zrovna jí) a na terasách pokojů (na některých ostrovech se kouřit vůbec nesmí - např. ten s ptačí reservací), ale pouze v Le Duc měli popelníky u bazénu a na terasách pokojů. Ephelie se jimi evidentně nevybavila vůbec (nakonec za 100 a více let bude kouření zřejmě vymýceno :-)) - i když po širým nebem se kouřit prý může a na balkoně taky, jak tvrdili, když jsem se zeptala. V půli našeho pobytu jsem si všimla improvizované, ale šikovně vyrobené "náhrady" na pár stolcích venku: misky na salát s pískem. Víte, já jsem původně 5 let studovala gastronomii a pak i externě učila na hotelovce, restaurace a hotely obecně je vlastně můj koníček dodnes, takže trošku profesionální deformace - proto to tak sleduju. Navíc jsem ta generace, která vyrůstala v době, kdy neexistoval žádný stůl bez popelníku nikde, ani v bytech nekuřáků. A k tomu sice nejsem rozhodně závislá, ale taková ta sváteční kuřačka, prostě to u mě patří k dokonalému požitku a odpočinku :-). A hlavně vím, že některým mým vrstevníkům by tohle vadilo, mladí už jsou dnes zvyklí kouřit "na stojáka" před hospodama a firmama, kde pracuji, neberou to tak.
Jinak jídlo v E. fakt nepřekonatelné, úúúúúúúúžasné snídaně (dokonce i tmavé a celozrnné pečivo), večer skvělé ryby a spousta zeleniny (v Le Duc a Patatranu skoro žádná).
Vína podávali kvalitní ve všech třech hotelech a ke koupi byla v krámech vína i za sto rupií a moc dobrá, takže pro mě po Thajsku a Kubě milé překvapení.
2.3.2010, Zuzana Hainallová